今日から「A pizza topping that divides the world -「世界を二分するピザ・トッピング」を読んでいます。
It’s not Hawaii you should thank – or indeed blame, depending on your viewpoint.
ハワイに感謝すべきか、それとも非難すべきか、それは人それぞれだろう。
The man popularly credited with giving the world the ham and pineapple pizza was neither Hawaiian, nor in fact Italian.
ハムとパイナップルのピザを世に送り出したのは、ハワイ人でもなく、イタリア人でもない。
Sam Panopoulos was a Greek immigrant to Canada who ran a restaurant with his brothers in the city of Chatham, Ontario.
サム・パノプロスは、カナダに移住したギリシャ人で、オンタリオ州チャタムという街で兄弟と一緒にレストランを経営していた。
Panopoulos had recently visited Naples – the birthplace of pizza – and was inspired to start adding the Italian staple to the restaurant’s usual line-up of burgers and pancakes.
パノプロス氏はピザ発祥の地であるナポリを訪れたが、自分の店にハンバーガーやパンケーキといった通常メニューにイタリアの主食を加えようと思い立った。
But what to put on it?
だが上に何を乗せたらいいのか?
Panopoulos pushed past the then-standard toppings such as mushroom and pepperoni and turned to south-of-the-border inspiration
彼は、マッシュルームやペパロニといった当時の定番トッピングに加え、中南米からインスピレーションを得た、
- in this case, the sweet-and-sour flavours which characterised America’s take on Chinese food.
この場合、甘酸っぱさが人気のアメリカン中華のことだ。
On top of a cheese-and-tomato-sauce pizza base, he spread canned pineapple and sliced ham, perhaps influenced by the sweet-and-salty taste of Chinese dishes pairing pork and pineapple.
チーズとトマトソースのピザの上に缶詰のパイナップルとハム、恐らく豚肉とパイナップルを組み合わせた中華の甘辛い味に影響を受けたのかもしれない。
Depending on which side of the divide you stand, a classic dish, or a culinary crime, was born.
あなたがどちらの立場かによるが、こうして名物料理、もしくは料理への凶行は生まれた。
Few foods divide as dramatically as ham and pineapple pizza.
ハムとパイナップルのピザほど、意見が真っ二つに分かれる食べ物はない。
In many parts of the US, UK and Australasia, few pizza menus seem complete without it.
アメリカ、イギリス、オーストラリアの多くの地域では、このピザ抜きではメニューが完成しないようだ。
In Italy, however, the pairing is widely considered an abomination.
だがイタリアでは、この組み合わせは忌み嫌われることが多い。
abomination「憎悪、大嫌い、忌まわしいこと、大嫌いなもの」。
It has even led to international disputes between world leaders and diplomatic interventions.
それは世界の指導者間の論争や外交的介入にまで発展している。
dispute「反論する、名論争、紛争」。
Why is it so divisive?
なぜ、ここまで意見が分かれるのだろう?
大真面目にどうでもよいことを考察中(笑)。
ハムとパイナップルのピザは自分から好んで注文はしませんが、食べればそれなりに美味しいと思います。
元々アメリカなんかはメイプルシロップとベーコンとか、パンケーキもバターとシロップだし、甘さと塩気の組み合わせが好きですよね。
多分その延長なのかなと思いますが、これは傑作か下世話な組み合わせか、早速読んでいきましょう!
理由は単純明快!「少ないコストでしっかり楽しく学べるから」。
私自身の経験(高機能でビックリ)をびっしり書いていますので、良かったら読んでみてください。
下のバナーからどうぞ!