昨日から「Why plastic doesn’t dry in the dishwasher -「食洗機でプラスチックが乾かせない理由」を読んでいます。

食洗機でプラスチックが乾かせない理由


・「食洗機でプラスチックが乾かせない理由」(1)

Because most plastic cookware isn’t as dense as crockery or metal utensils, it loses heat much quicker.
プラスチック製の調理器具の多くは、陶磁器類や金属製の調理器具ほど密度が高くないため、熱が奪われるのが早い。


crockery「瀬戸物、陶磁器類」。

“Plastic plates and cutlery are significantly lighter than ceramic or stainless steel items and the specific heat capacity is round about the same, so there is less stored heat in the plastic,”
「プラスチックのお皿やカトラリーは、陶器やステンレスのものに比べてかなり軽く、比熱容量も丸々同じなので、プラスチックに蓄えられる熱量が少ないのです」


specific heat capacity「比熱容量」。

says Roger Kemp, a fellow of the Royal Academy of Engineering and emeritus professor of engineering at the University of Lancaster.
と、英国王立工学アカデミーフェローでランカスター大学名誉教授のロジャー・ケンプ氏。

The stored heat remaining in the metal or porcelain keeps them at a slightly higher temperature than the air, aiding evaporation.
金属や磁器に蓄えられた熱は、空気より少し高い温度に保たれ、蒸発を助ける。


evaporation「蒸発(作用)、発散、蒸発脱水法、蒸発乾燥、消失」。

“With plastic, there is not enough stored heat to keep it a significantly higher temperature than the general temperature of the dishwasher, so the water on it doesn’t evaporate.
「プラスチックの場合、食洗機の一般的な温度よりもかなり高い温度を保つだけの蓄熱量がないため、付着した水が蒸発しません。

There are similar problems with washing thin aluminium food trays because they are very light and, consequently, are poor at storing heat.”
洗浄過程において同様の問題があるのがアルミ製の薄い食品トレーで、それらは非常に軽く、その結果、蓄熱性が低いのです。」

There’s another physical force at work here as well – “surface energy”.
ここにはもう一つ「表面エネルギー」という物理的な力が働いている。

Water placed on a plastic surface will form a bead, whereas it will form a thin layer on glass.
プラスチックの表面の水はビーズ状になり、一方でガラスの表面には薄い層が出来る。


whereas「~であるのに、一方で、ところが(事実は)、~に反して、~でみると、であるがゆえに」。

The lower surface energy of glass means the water will be more attracted to it.
表面エネルギーの低いガラスは、水をより多く引き寄せることになる。

As it spreads it becomes thinner, and more likely to lose some of its mass to evaporation.
それが拡散すると薄くなり、蒸発によって質量の一部が失われやすくなる。



食洗器の食器を綺麗に洗いあげる上で、蓄熱量が大きく関係すると。

確かに陶磁器やステンレス等の金属類に比べて、プラスチックは保温性が低い、すなわち熱を貯めておけませんね。

キッチン用品の素材の中でも、プラスチックだけ異質の性質なので、他と同じように機能が働かないということなんでしょうか。

さらに耐久性も低そうなので、同列に扱ったら破損する気もしますね。


もし今、私が家族や友人から「どうしたら英語が手軽に学べるか?」と聞かれたら、真っ先に勧めたいのが「スタディサプリENGLISH」です。

理由は単純明快!「少ないコストでしっかり楽しく学べるから」。

私自身の経験(高機能でビックリ)をびっしり書いていますので、良かったら読んでみてください。
下のバナーからどうぞ!

私の英会話教材体験記